En designers guide til valg av tregulv

En designers guide til valg av tregulv

Å følge hjertet er det beste rådet når man skal velge tregulv. Men det er noen viktige ting du bør tenke på før du bestemmer deg. Nedenfor forklarer interiørdesigneren Maria Kingsley noen av de viktigste aspektene når man skal velge riktig tregulv for et bestemt miljø.

Oljet eller lakkert?

”Mange spør om de skal velge et lakkert eller oljet tregulv. Dette er ikke så rart, for overflatebehandlingen spiller en viktig rolle for helhetsinntrykket av gulvet. Generelt sett reflekterer en lakkert overflate mer lys enn en oljet. Et unntak fra denne regelen er gulv som er behandlet med Kährs' nye ultramatte lakk, som gir inntrykket av at gulvet er laget av ubehandlet, nysaget tømmer, samtidig som det gir effektiv beskyttelse mot slitasje.” ”En god grunn til at jeg ofte velger Kährs-gulv for miljøer jeg innreder, er at de beholder skjønnheten i mange år fremover, uansett overflatebehandling. Men de må vedlikeholdes på riktig måte. Et oljet gulv krever mer vedlikehold enn et lakkert, men på den andre siden er det lettere å reparere det.”

Lyst, mørkt eller nøytralt?

”De fleste vet før de begynner å se etter et tregulv, om de vil ha et lyst, mørkt eller nøytralt gulv. Men det er visse ting man må tenke på, fordi fargen på gulvet har stor innflytelse på helhetsinntrykket av rommet. Det er også bra å ha et langsiktig perspektiv før man bestemmer seg, for tregulv holder veldig lenge.” ”En generell regel er at mørke gulv ”sluker” mye lys og dermed skaper en varm og koselig atmosfære. Et lyst tregulv, på den andre siden, reflekterer lyset og skaper fylde i rommet, mens et nøytralt gulv utgjør en klassisk og naturlig bakgrunn for andre designelementer i interiøret.”

Rent eller rustikt?

”Inntrykket av et gulv er det du ser med øynene, og kjenner med føttene. Valget av hvilken treråvare som brukes til gulvet, og hvordan materialet er behandlet, er avgjørende for det ferdige gulvets utseende og følelse. Kvist, sprekker og fargevariasjoner i treet gir gulvet et rustikt utseende, mens rene bord med lite kvist formidler et rolig og elegang uttrykk.” ”Disse naturlige variasjonene i treet kan forsterkes med mange typer behandlinger, blant annet børsting og håndskraping, noe som fremhever årringene i treet og gir gulvet struktur. Sagmerker og fasede kanter på bordene forsterker dette ytterligere.”

Hvor mange staver – og i hvilken retning?

Antallet staver på hvert bord påvirker hvilket helhetsinntrykk rommet gir. En god måte å skape harmoni i hjemmet på er å velge tregulv som matcher hverandre, men som passer optimalt i hvert rom. Du kan for eksempel velge et 1-stavsgulv for stuen og 3-stavsutgaven av det samme gulvet for soverommet. Hvis du i tillegg velger matchende gulvlister og avslutningslister forsterkes dette inntrykket enda mer.” ”Hvilken retning bordene legges, er også viktig. Som hovedregel legger man gulvet på langs i retning mot lyset. Men hvis man for eksempel vil skape bredde i et rom, kan man vurdere å legge det på tvers.”

Kährs Eik Ydre Olje Småland Collection

31.07.2019 15:41
lagt til handlevogn