Parkettgulv av Ask

Parkettgulv av Ask

Ask er et treslag med vakkert og variert åremønster som passer perfekt til parkettgulv.

Ask er et hardt og seigt, men fleksibelt treslag. Det gjør at det egner seg godt til parkettgulv, noe som skal tåle slitasje og holde i mange år. Fargen går mot en lysere, nesten hvit tone i ytterveden, mens kjernevirket går fra grått og lysebrunt til en gulere sjattering. Med tiden kan treslaget anta en mer halmfarget tone. Under de rette forholdene blir treet svært stort – enkelte trær kan bli opptil 30 meter høye og ha en omkrets på 7 meter.

Det vakre og varierte åremønsteret gjør at ask er et populært materiale for tregulv. Siden åremønsteret også er svært tydelig, gir det karakter til gulvet selv etter overflatebehandling og farging – noe som gjør at askeparkett kan varieres på mange forskjellige måter.

Fra parkettgulv til instrument

Ask har en rekke bruksområder i tillegg til tregulv. Egenskaper som hardhet og seighet gjør også at treslaget i stor utstrekning brukes til andre produkter som må tåle påkjenninger, for eksempel sports- og gymnastikkutstyr, verktøyhåndtak og hageredskaper.

Ask er også et vanlig forekommende treslag i instrumentproduksjon, særlig i gitarer, fordi massiv ask både har gode akustiske egenskaper og estetisk tiltalende åremønster, selv etter overflatebehandling. Den første elektriske gitaren som ble bygd av den verdenskjente produsenten Fender, hadde en kasse helt i ask.

Ask – et myteomspunnet treslag

I tillegg til sitt gode rykte og renommé som materiale til tregulv og møbler har ask hatt stor historisk og mytologisk betydning. I henhold til Edda i nordisk mytologi var treet som bar verden, dvs. Yggdrasil, en ask. Ifølge mytologien var Ask også navnet på den første mannen på jorden – et menneske som Odin skapte kun av tre fra en ask. Når vi snakker om vikinger, har ask også blitt brukt gjennom historien som virke til båtbygging, først og fremst fordi det er robust og fleksibelt.

Tregulv fra en sunn og god askepopulasjon

Sverige har en stor og sunn askepopulasjon. Ask er faktisk Sveriges tredje vanligste edle løvtre. Treet vokser hovedsakelig i de sørlige strøkene av landet, og det er herfra vi får størstedelen av den asken vi bruker i våre parkettgulv. En av de mange fordelene ved å bruke et treslag som ask i våre tregulv er nettopp at ask finnes i store mengder ikke langt unna – noe som reduserer belastningen på miljøet ved kortere transport og kontrollert og bærekraftig skogbruk.

Kilde: Kährs Norge.

22.10.2019 10:43
lagt til handlevogn