Intervju med Kährs Designsjef Emanuel Lidberg

Intervju med Kährs Designsjef Emanuel Lidberg

"Vi bør ikke bare følge trender - vi bør skape dem." Dette årets nye Ultramatte gulv har gjort et splash på markedet. Vi fanget opp Kährs Designsjef Emanuel Lidberg for å snakke trender og fremtidens gulv.

«Det skal lukte nysagd og ikke kunstig når man åpner en pakke med gulv fra oss,» sier designsjef Emanuel Lidberg hos Kährs. Han tar av seg skoene og tasser rundt i sokkelesten på et prøvegulv i rustikk eik, stryker over den håndskrapede mørke overflaten med øm hånd og kjenner på margsprekker og årringer. Det er ikke tvil om at han har et nært og kjærlighetsfullt forhold til tre.

- Det skal være naturlig. Selv om vi bruker pigmenter, røykeffekter og andre behandlinger er det vår strategi at så mye som mulig av treet skal skinne gjennom. Vår styrke er å ta utgangspunkt i materialet og hente frem dets fulle potensiale.

Matte overflater for ro og harmoni

Vi treffer ham på Kährs hovedkontor på gamla Ångbåtsbron i Malmö. Lyset strømmer inn gjennom de sjenerøse vinduene med havutsikt, og vi vil gjerne vite mer om hvordan de nye gulvkolleksjonene til selskapet skapes. Emanuel Lidberg viser hvordan årets nye ultramatte gulv beholder sine nyanser uten refleksjoner, til tross for det skarpe lyset.

De ultramattlakkerte gulvene i myke pudrete naturtoner gir følelsen av at det kommer rett fra sagen. De er ikke bare moderne – tilpasset til dagens arkitektur med lysinnslipp fra gulv til tak – det skjer også noe emosjonelt med dem, sier Emanuel. Det oppstår en følelse av ro.

- Når man kommer inn i et rom med dette gulvet er det som om skuldrene senker seg.

Med sikte mot fremtidige trender

Den ultramatte overflatebehandlingen er Kährs store nyhet i år, og noe som spås å bli en ny bransjestandard. Og det er akkurat det som er Emanuels visjon – Kährs skal skape trender, ikke bare følge dem. Dette innebærer at man må tørre å stole på det man gjør, samt å ta sjanser.

Emanuels jobb som trendovervåker pågår hele tiden, både på jobben og utenfor. Det er han som skal legge planene for kommende kolleksjoner og forutse hva som er på gang, like rundt hjørnet og om ti år. Inspirasjonen kommer fra mange forskjellige steder. Nye elektronikkprodukter, kultur, livsstilsendringer.

Omtanke for materialet

Selv om han er modig passer han på at produktene går hånd i hånd med selskapets historie.

- Vår fabrikk i Småland ligger fremdeles i Nybro der selskapet ble grunnlagt for 160 år siden. Selv om vi nå til dags har høyteknologisk produksjon så sitter erfaringen og omsorgen rundt produktene våre virkelig i veggene der oppe.

Derfor støtter han seg ikke så mye på gjeldende innredningstrender, men forsøker å se langsiktige mønstre og styre formgivningen mot trender som passer både til tre og til selskapets forretningsmodell.

Dempet og røykfullt på gang

På det skandinaviske markedet er det nå lyse farger som dominerer, med mye fokus på hvitt og grått. Neste steg blir å ta inn mer nedtonede nyanser, dempede, røykte, kraftige, rike toner. Arkitektene har vist interesse for disse, og Kährs produktportefølje er klar til forandringen i 2018. Trenden med mønstrede gulv og enstavsgulv – tenk plankefølelse – fortsetter også sterkt.

Men Emanuel understreker at det å ta frem en gulvkolleksjon ikke er et enmannsshow. Bra teamwork er utrolig viktig og alle i selskapet bidrar med sine spesialkompetanser. Bak et fremgangsrikt produkt ligger også ofte et stort antall prototyper, men i blant kommer nye modeller til ved en tilfeldighet eller en «feilkjøring», som så ofte med innovasjoner. Det man må gjøre er å teste, teste, teste og deretter teste litt til. 

En av deres største utfordringer er å lykkes med å skape gulvkolleksjoner for ulike deler av verden. Med showroom på vidt forskjellige steder som Madrid, Dubai og Shanghai gjelder det å ha oversikt over hvilke stiler som gjelder i de forskjellige markedene. På arbeidsbordet ligger gulvprøvene og sladrer om hvor forskjellige de kan være, ved siden av et ultramatt gulv i skandinavisk ånd ligger et gullskimrende gulv i høy blank eik – som er tatt frem for det russiske markedet.

Kilde: Kährs Norge.

29.07.2019 15:58
lagt til handlevogn