Det treårige europeiske forskningsprosjektet Wood2New, som ble avsluttet i februar 2017, viser at tre som byggemateriale har en positiv påvirkning på både miljø og helse.
I prosjektet har industribedrifter fra seks land, hvorav Kährs Group, samarbeidet for å kartlegge effektene av tre i innemiljø samt stimulere til økt bruk av tre i innredninger.
Vi tilbringer i gjennomsnitt 90 % av vårt liv innendørs. Faktorer som luftkvalitet og temperatur påvirker derfor ikke bare vår helse, men også vår livskvalitet. På eksakt hvilken måte og hvor mye er enda ikke blitt kartlagt. Med formålet om å få besvart dette i forskningen ble det internasjonalt startet et forskningsprosjekt i 2014 der et antall treindustribedrifter og universiteter samarbeider. Sluttrapporten ble presentert på et seminar på Lindköpings Universitetet i begynnelsen av mars 2017.
Forskerne i prosjektet konstaterer i rapporten at tre har høy holdfasthet i forhold til sin vekt, er enkelt å arbeide med, er fornybart og finnes tilgjengelig i store mengder.Det går raskt å bygge med, gir et godt arbeidsmiljø på byggeplassen, er fleksibelt og gir designere stor frihet. Tre binder og lagrer i tillegg kulldioksid, jevner ut luftfuktigheten innendørs og er fornybart. Når vi for eksempel dusjer eller koker mat, så øker luftfuktigheten, treet suger opp denne fuktigheten og avgir den senere når luften igjen blir tørrere –en prosess som har blitt studert ved hjelp av varmekamera.«Utover de rent tekniske egenskapene har vi også målt de følelsesmessige opplevelsene av tre i for eksempel hjelpemiddelsutstyrvia fokusgrupper i ulike land.Det interessante er at tre oppfattes likt –uansett kultur –det vil si naturlig, varmt og trivelig. Det har en beroligende påvirkning, gir bedre akustikk og luftkvalitet», sier Mark Hughes, Professor ved Aalto universitetet i Finland og prosjektkoordinator for Wood2New.
Kilde: Kährs Norge.